Quantcast
Channel: Sinan İŞLER | WordPress, Tasarım, Mobil » Girişimci
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

İkinci Kitabımı Yazıyorum

$
0
0

Bilmeyenler için yazayım ilk kitabım olan WordPress Tema Tasarım ve Programlama kitabını yazdım. WTTP binlerce kişiye ulaştı önümüzdeki aylarda 3. baskısı düşünülüyor.

İyi bir başarıya ulaştı diyebiliriz. Hem satış açısından hem de ulaştığı kitle açısından büyük yarar sağladı. Ayrıca bu kitap ile çok şey öğrendim.

Hem teknik bir kitabın nasıl yazıldığı konusunu iyice öğrendim. Hem de sizlerden gelen yüzlerce mail ve geri bildirimler bana daha iyi bir kitabı nasıl yazabileceğimi öğretti.

Pratik anlatım yöntemimi çok sevdiğinizi farkettim bunu koruyarak  ve önerilere göre daha iyi bir kitap yazmam gerektiğini düşünüyorum.

Zaten web tasarım ve geliştirmeyle ilgili bir planım vardı fakat uygulamadım. Yazmadığım Kitap isimli şu yazımı okuyabilirsiniz.

 

İkinci Kitap Nasıl Olacak

Farkındaysanız başlık vermiyorum. Çünkü içeriği açık etmek istemiyorum. (Spoiler olmasın) Aynı zamanda tam olarak ben bile içeriğin hangi noktalarda biteceğine karar veremedim. Notlarım çok geniş bir kapsamı ele alıyor.

Web, CSS, HTML, WordPres ve SEO gibi konularla ilgili notlarım bulunuyor.

İlk kitapta anlatmadığım konular ve çok sorulan WP tema yapımla ilgili anlatımlar olacağı kesin. Bunun dışında bana “sadece WP anlatmışsın CSS ve HTML daha çok girseydin iyi olurdu anlatımını çok sevdik” diyenleri de dinlemeyi düşünüyorum.

Örneğin ilk kitapta okuyanlar açısında CSS ve HTML temel de olsa bilinmesi gerekiyordu. ikinci kitapta bu olayı aşmayı planlıyorum. Yani HTML ve CSS hatta interneti bile bilmiyorsanız kitabı okuyarak sıfırdan adım adım öğrenebileceğiniz bir kitap tasarlıyorum. Baş ucu referans kitap yapma planım var.

Bu konuyu PHP için de yapabilirdim fakat sıfırdan PHP öğreten dağ kadar kitap var. Abartmıyorum üst üste koysak dağ olur. Elbette ilk etmen bir WP uzmanı olmam fakat ikinci etmen farklı olması.

Olur da aranızda merak eden olursa niye kitabı WP odaklı düşünüyorum buradan anlayabilir. Yapılmış bir şeyi tekrar tekrar yapmak ve farklı sonuç beklemek çılgınlıktır.

Yaklaşık iki-üç aydır. Kitap için notlar alıyorum ve araştırmalar yapıyorum. Yaklaşık 3 bölüm şu an hazır. Bu kitap yazarken acele etmeyeceğim kendimi sıkıştırmadan güzel bir eser yapmak istiyorum.

İlk kitabım gibi piyasanın alanında ilk kitabı sayılabilecek seviyede bir kitap yazmak istiyorum. Her zamanki gibi… Yazım sürecinde zaman önemli değil, kalite ve içerik önemli olacak.

Malum eş zamanlı egitimalem.com ile uğraşıyorum. Bu süreç bir biri ile paralel ilerliyor. Yaza (2015) kadar egitimalem.com en az 25-30 eğitim setine ulaşmasını planlıyorum. Bu süreçte benzer konuları araştırdığım için kitabı da yazıyorum.

 

Basım Nasıl Olacak

İlk kitabım Dikeyeksen ile yayınlandı. Fakat ikincisi öyle olmayacak.

İlk kitap için yazım sürecinden, yayım sürecine Suat Özdemirci çok yardımcı oldu. Kısa zamanda çok büyük işler başardı. 10. yıl marşını çalın buradan sonra. :D

Dikeyekseni 2 yıl içerisinde Türkiye’nin en çok satan teknik ve bilişim yayın evlerinden birisi yaptı. Büyük başarı. Kendisine tüm yardımları ve desteği için teşekkür ediyorum.

 

İkinci kitabımı kendim basıp ve dağıtımıyla ilgileneceğim.

Neden böyle bir karar aldım ? Bilmeyenler için bir kaç satır anlatayım.

Çünkü arkadaşlar kitabınızı D&R, NT, Kitap Siteleri gibi yerlere sokmak evet büyük bir önem taşıyor. Hem kitabınızın satması hemde prestij açısından büyük gereklilik.

Fakat buralara (D&R, NT, KitapYurdu) kitaplarınızı yollarken yayıncı (Dikeyeksen, Kodlab, Alfa) olarak fiyatlarınızı aşırı kırmanız gerekiyor. Yani öyle böyle değil. Rakam verip kimsenin canını sıkmayacağım fakat sudan ucuz diye bir benzetme yapsam yeridir. Böyle büyük indirimler ile dağıtımcılar kitaplarınızı alıp asıl etiket fiyatlarıyla satıyor.

Bu zincirde herkes kazanıyor fakat en büyük indirimi yapan ve en az kazanan yayın evi oluyor. Bir yayın evi olarak çok kazanmak için ya bir kitabınız 100 bin felan satmalı yada 100 tane kitap yapıp sürümden kazanmalısınız.

Haliyle yayın evleri kitap başına az fakat çoklu kitaplar ile uğraşarak sürümden kazanıyorlar. Çünkü basılı kitap yayıncılığı böyle işliyor. Bunun sonucu olarak yayın evleri yazarlar yani bizler ile anlaşırken yüksek telif oranları veremiyorlar.

Örneğin ben 20 TL kitap %50 telif istiyorum 1000 satıştan 10.000 TL alıp otururum matematiği bu olayda olmuyor.

%10-%20 gibi telif rakamları ile yayın evleriyle anlaşmanız mümkün oluyor. Haliyle %10 size çok şey getirmiyor.

Tam da bu sebepten ötürü kitabımı kendim basıp kendim satma kararı aldım.

Matbaa ve Grafik Tasarım tecrübem dolayısıyla iyi bir iş çıkacağından şimdiden eminim ve ilk kitabım sayesinde çok şey öğrendim. İşin püf noktalarını biliyorum.

Allah sonumuzu hayır etsin diyelim ne diyelim :)

 

 

Öneriler ve Tavsiyeler

Kitabı halen yazma sürecinde olduğum için yazarken neler olabilir? Neler olmasını isterdiniz?

Sorularına cevap olacak yorumlar yazabilirsiniz. Ben bir içerik listesi çıkardım fakat atladığım veya atlayacağım bir şey olabilir.

Aklınıza gelen fikirleri yorum olarak buradan yazın. Kitaba ekleyecek olayım yada olmayayım hepsini dikkatlice ele alırım.

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue